SELDOMSENE

Het Amsterdamse blokfluitkwintet SELDOM SENE werd in 2009 opgericht door vijf musici met een gezamenlijke hartstocht voor het spelen in een consort. Als ensemble richten ze zich op de interpretatie en de uitvoering van zowel oude als hedendaagse muziek. Daarnaast voegt elk lid van het kwintet eigen kwaliteiten en interesses toe, bijvoorbeeld op het gebied van musicologie en improvisatie. Die onderlinge aanvulling en wederzijdse inspiratie zorgt bij Seldom Sene voor een zelden gehoorde rijkdom aan creativiteit, virtuositeit en zeggingskracht. De musici ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Het ensemble stond in de afgelopen jaren veel in de aandacht, en valt inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse kamermuzieklandschap.

Seldom Sene beschikt over een indrukwekkende collectie van bijna honderd blokfluiten in alle soorten en maten. Zij bespelen vier prachtige sets van renaissance-consortinstrumenten naast de moderne hoekige modellen van Herbert Paetzold en zij beschikken ook over een variëteit aan barokke instrumenten en delicate middeleeuwse cilindrische blokfluiten.

Op zoek naar overtuigend repertoire was Seldom Sene van de Engelse componist Christopher Tye (ca. 1505-ca. 1572) een van de eerste stukken die hun aandacht trokken - een kort werk vol schoonheid, precisie en opvallende ritmische complexiteit dat naar hun gevoel de essentie weergaf van hun streven: het uitvoeren van uniek repertoire op een niveau dat slechts zelden gezien of gehoord wordt.

In oktober 2009 debuteerde Seldom Sene tijdens het 'Concours International d’Ensembles de Flûtes à bec' in Le Mans (Frankrijk), waar het ensemble de eerste prijs won. In maart 2011 werd aan het kwintet unaniem de 'Prix d'Interprétation' toegekend van de toonaangevende 'International Chamber Music Competition' in Illzach (Frankrijk) en in de zomer van 2013 was de groep finalist van de 'York International Early Music Young Artists Competition'. Op 6 september 2014 mochten zij de eerste prijs, de publieksprijs en de persprijs in ontvangst nemen op het prestigieuze Internationale Van Wassenaer Concours voor oude muziek ensembles, geïntegreerd in het Festival Oude Muziek Utrecht.

Seldom Sene wordt alom geprezen om “de uitmuntende muzikale interpretatie en prachtige repertoirekeuze” (Frédéric De Roos) en concerteert in befaamde series en op festivals in heel Europa. Zij hebben diverse subsidies van het Fonds Podiumkunsten ontvangen voor de première van nieuwe composities en de productie van concerten in binnen- en buitenland.

 

Seldom Sene neemt op voor het Nederlandse label Brilliant Classics. Hun debuut-cd Taracea verscheen in september 2014 gevolgd door El aire se serena (februari 2016) met muziek uit de Spaanse paleizen en kathedralen van de 16e eeuw en door hun eigen arrangement van de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach (oktober 2017), bekroond tot 'BachCD 2017' door de luisteraars van Geen dag zonder Bach op Concertzender Nederland. In maart 2018 verscheen hun vierde album, Delight in Musicke, een verzameling van Engelse liederen en instrumentale muziek met medewerking van de sopraan Klaartje van Veldhoven.

Seldom Sene is echt een van de leukste en origineelste oudemuziekensembles van Nederland.

Marcel Bijlo

Klassieke Zaken

Januari 2016